Financiële Tips en advies

  • Een goed ondernemings- financieel plan helpt de startende ondernemer om risicodragend kapitaal en vreemd vermogen te verkrijgen. Zorg hiernaast voor een goed netwerk, zodat de vreemd vermogen verschaffers de man en/of vrouw achter het plan kennen. Vertrouwen krijgen/hebben en behouden is de sleutel tot succes.
  • Zorg voor een goede verhouding tussen risicodragend kapitaal en vreemd vermogen, zeker in mindere tijden biedt je dit ruimte om een goede onderhandelingspositie te behouden met vreemd vermogensverschaffers;
  • Welke risico’s wil en kan ik nemen met mijn bedrijf? Via diverse sites van verzekeraars en banken krijg je op hoofdlijnen een goed beeld welke risico’s jij en je onderneming lopen.

Interimmanagement

  • Zorgen je medewerkers voor een kostenbelading en leveren ze opbrengsten? Is dit je kapitaal voor nu en in de toekomst om je bedrijf te laten groeien?
  • Wat is je cultuur van je onderneming? Zijn je medewerkers bereidt de bakens te verzetten in andere tijden? Is er voldoende balans tussen werk en privé? Wat nemen je medewerkers ’s ochtends mee en ’s avonds mee naar huis? Hoe betrokken zijn je medewerkers bij je onderneming? Breng dit voor jezelf in kaart en je kan in andere tijden bepalen wie je keyspelers in je onderneming zijn. Dit is het kloppend hart van je onderneming en dat wil je gezond en vitaal behouden.
  • Invoeren van nieuwe ICT-systemen en/of processen kan weerstand veroorzaken. Zit de ergernis in het systeem of het proces, of ligt de oorzaak dieper?

Recoverymanagement

  • Zorg ervoor in moeilijke tijden dat je administratie op orde is, waardoor je snel aan vreemd vermogensverschaffers kan laten zien hoe je financiele situatie ervoor staat.
  • Maak een analyse van je huidige markt en de toekomstige verwachtingen. Zijn er andere mogelijkheden en markten waar je op dit moment nog niet aan gedacht heb.
  • Maak afspraken met debiteuren om een factuur eerder te betalen dan gebruikelijk. Kortingen/ omzetbonussen zijn goede systemen om je klanten hiermee te belonen. Maak afspraken met crediteuren om later te mogen betalen dan gebruikelijk. Dit gaat in de meeste situaties gemakkelijker dan een geheel financieringstraject bij vreemd vermogensverschaffers. Een tijdelijk uitstel van betaling geeft ruimte en tijd om de juiste prioriteiten te kunnen bepalen.